Sense comentaris

Pals, una antiga ciutat catalana

Pals és merescudament popular i una de les ciutats medievals més antigues de la nostra comarca. El barri gòtic està curosament mantingut per les autoritats de la ciutat en excel·lents condicions. Una gran opció per fer una passejada en el cap de setmana i submergir-se a l’ambient de l’autèntica Edat Mitjana als carrers estrets i sinuosos de Pals…
Et convidem a fer una passejada virtual per Pals.

***
La primera foto mostra una petita capella a la residència privada de la família Pi i Figueres. El Dr. Pi i Figueres, reconegut cirurgià català de Barcelona, va adquirir el 1951 una parcel·la de terreny en la qual va estar situat l’antic castell de Pals. En aquest lloc, es van erigir una casa i aquesta capella, durant la construcció de la qual es van utilitzar pedres de la muralla destruïda del castell.
***
Пальс PalsComencem el nostre passeig des de la Plaça Major, on es troben l’ajuntament i l’oficina de turisme. Pals va ser esmentat per primera vegada en les cròniques històriques en 889, encara que els erudits creuen que n’hi va haver un assentament aquí des de l’època de l’Imperi Romà.
***
Пальс PalsEls historiadors creuen que el nom de Pals prové del llatí “Palus”, que significa “lloc pantanós”.
***
Пальс PalsContinuem el nostre camí pel Carrer Major.
***
Пальс PalsDes de finals de segle XIV, en aquests llocs van esclatar regularment aixecaments camperols contra els governants locals, el que va resultar en la guerra civil catalana (revolta dels remences). Com a resultat, el castell de Pals va patir greus danys.
***
Пальс PalsPals aquests dies és un lloc molt acollidor, banyat per la llum del sol i immers en la vegetació.
***
Пальс PalsEls habitants de Pals estan especialment orgullosos de la forma en què els raigs de sol, jugant amb tons ocres i daurats, es reflecteixen en les parets de les cases construïdes de pedra arenisca.
***
Bomba d’aigua antiga accionada per energia eòlica.
***
L’Església de Sant Pere va ser construïda en 994 i també va patir greus danys durant els aixecaments camperols de segle XV. En 1478, el rei Joan II va ordenar la restauració de l’església utilitzant les pedres de l’castell destruït.
***
Un petit passatge amb una escala darrere de l’edifici de l’església.
***
Una de les torres de l’castell, aparentment restaurada després del segle XV.
***
Vista d’una altra torre quadrada de Pals.
***
Antic pou davant de la capella de la residència de la família Pi i Figueres.
***
I aquí hi ha la casa de la família de l’famós cirurgià català. De fet, és molt agradable que les persones amb tant d’amor conservin l’aparença històrica i les tradicions dels petits pobles de la seva terra natal.
***

I finalment, l’única torre supervivent de l’destruït castell de Pals. La famosa “Torre de les Hores”, la seva altura és de 15 metres, s’aixeca sobre una base de pedra natural. La torre deu el seu nom a l’campanar gòtic, que es va instal·lar a la part superior de la torre a la fi de segle XV. Val la pena esmentar que Pals llueix absolutament enlluernador a finals de desembre / principis de gener, quan la ciutat acull el tradicional Pessebre Vivent, durant el qual es va prendre aquesta foto; però aquesta és una història completament diferent😃.
***
Més fotos d’un dels nostres primers passejos a Pals es poden veure al nostre blog.