Sense comentaris

Casa-Museu Salvador Dalí a Port Lligat

Sense cap dubte, tots els sincers fanàtics del treball de Salvador Dalí, així com a veritables coneixedors i experts a la Costa Brava, ja han visitat (i alguns, probablement més d’una vegada!) La Casa-Museu Salvador Dalí ubicada al petit poble de pescadors Port Lligat, que forma part de la ciutat de Cadaqués. També vam tenir la sort de visitar aquí, així que avui compartirem informació que pot ser d’interès per a aquells que només van a visitar Port Lligat.
Una història curta: el 1930, la parella Dali va adquirir una cabana de pesca en miniatura en un estat deplorable, uns mesos després es va comprar una casa veïna i, des de llavors ha començat el procés gairebé continu de transformar l’espai, afegir noves habitacions, ennobliment del territori adjacent. Va ser aquí on Salvador Dalí va viure constantment i va crear les seves obres mestres imperibles (amb una pausa de 1937 a 1948) fins el tràgic 1982, l’any de la mort de Gala, la seva musa d’inspiració permanent. Després es va veure obligat a mudar-se a Púbol al castell de Gala-Dali, i després d’haver rebut cremades greus durant un incendi al castell el 1984, es va mudar a la torre Galatea al Teatre-Museu Dalí a Figueiras, des on no estava destinat a tornar al seu estimat Port Lligat…

A la primera imatge, els vaixells de pesca, com els anys anteriors de l’estada de Dalí a Port Lligat, es van congelar a l’espera que el Mestre surti a fer una passejada…
***
El Rebedor de l’Ós, anomenat així per l’enorme ós de peluix, que va ser regalat a Dalí per l’escultor surrealista Edward James i que al mateix temps té diferents propòsits: un portalàmpades, un paraigüer, un portacartas, i també protegeix la casa, amenaçant als possibles esvalotadors amb una vella escopeta – arcabús.
***
Taller creatiu de Salvador Dali. Diversos treballs inacabats a causa de la mort de Gala van romandre aquí per sempre.
***
“Saló Groc”, Gala va decorar aquesta habitació amb les flors del seu color favorit. A la banda esquerra de la paret hi ha un mirall, intel·ligentment instal·lat en un angle especial, que projecta la llum solar directament al dormitori. “Vull ser el primer espanyol a veure l’alba”, va dir Dali. La casa a Port Lligat es troba a tocar del punt més oriental de la Península Ibèrica, per la qual cosa Dalí va poder gaudir dels primers raigs de sol sobre Espanya.
***
“Sala d’ocells”: al gran artista li agradava participar en la creativitat, acompanyat d’alegres refilets d’ocells.
***
Dormitori de Dali, decoració real i llits separats de Salvador i Gala.
***
Habitació privada de Gala – Sala Oval. Si et pares al centre de l’habitació, pots escoltar el teu propi eco.
***
Un rinoceront alat sobre la finestra, que ofereix una vista meravellosa de la badia de Port Lligat.
***
El jardí és el cim del kitsch, l’art pop surrealista, va ser aquí on es va celebrar la vida social de la família Dalí.
***
Famoses caps de metall, una de les quals es dividida. Segons els historiadors de l’art, aquests són Castor i Pólux, fills de Zeus, germans de les llegendes i mites de l’antiga Grècia.
***
Com de costum, pot llegir una història més detallada sobre la nostra visita a la Casa-Museu Dalí, així com veure encara més fotos, en l’article al nostre blog de viatges i atraccions a Catalunya seguint l’enllaç – Casa-Museu Salvador Dalí a Port Lligat.